CHP’li Öztürk, Yenişehir çiftçisinin sorununu TBMM’de gündeme getirdi.
BURSA (İGFA) – Bursa’nın Yenişehir ilçesinde Ziraat Odası kayıtlarındaki bozulmalar 5 bine yakın çiftçiyi mağdur etti. Çiftçilerin emeklilik için gerekli prim günlerini tamamlamasına rağmen SGK, kayıtların düzgün tutulmadığını gerekçe göstererek emeklilik hakkı kazanan çiftçileri emekliye ayırmadı.
Çiftçilerin yaşadığı sorun GÜZEL Partisi’nin ‘Bursa ilinde Yenişehir Ziraat Odası’na kayıtlı çiftçilerin yaşadıkları sorunların araştırılması’ önerisiyle TBMM Genel Kurulu’na taşındı.
CHP adına konuşan Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, “AK Parti’nin 20 yıllık iktidarında tarım bitti, çiftçi de bitti. Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkenin dinamiği olan tarım, şimdi AKP iktidarlarında üvey evlat haline geldi. Genç nesil topraklarını terk ederek şehre göç etmiş, geride kalanlar ise ne ekecek para bulabilmiş, ne de ektiklerini satabilmişti. Çiftçi perişan, pazarda maydanozu ikiye bölen kentteki tüketici daha da perişan… Köylü ne yapsın? Çiftçilerin yaşadığı sorunları sıraladı.
Motorin fiyatının geçen yıla göre neredeyse iki katına çıktığını, besi yemi fiyatının da son yılda yüzde 50’den fazla arttığını belirten Öztürk, tarım ilaçlarının maliyeti nedeniyle ulaşılamadığını söyledi.
ÇİFTÇİNİN KULLANDIĞI SULAMA FİYATI YÜZDE 50 ARTTI
Üreticiler için en önemli maliyet kalemlerinden birinin sulama fiyatları olduğunu belirten Öztürk, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından işletilen sulamalarda su fiyatlarının bölgeye göre değişmekle birlikte yüzde 50’den fazla arttığının altını çizdi. Öztürk, çiftçilerin tamamen kendi imkanlarıyla kullandıkları yeraltı suyu fiyatlarında tüm tarife grupları için geçerli yüzde 50’ye yakın artış yaşandığını söyledi.
Yenişehir’deki konuya ilişkin Öztürk, yaptığı açıklamalarda şunları kaydetti:
“Yenişehir ilçemizde aileleriyle birlikte sayıları 20 bini bulan 5 bine yakın çiftçi mağdur ediliyor. Emeklilik hakkını kazandılar ama maaş alamıyorlar. Varlar ama yoklar. Neden? SGK mevzuatı yeterlidir. Tarım Bağ-Kur’a kayıtlı çiftçilerimiz ödedikleri primler veya sattıkları ürünlerden kesilen primler sayesinde Tarım Bağ-Kur’dan emekli olabilmektedir. Bu tescil ile SGK’ya prim öder ve ödediği primler sayesinde yıllarca devletin sağlık hizmetlerinden yararlanır ve emekli olur. Yenişehir Ziraat Odasında tüm işlemleri yürütebilen çiftçilerimiz, bazı çiftçilerin ödediği prim gün sayısını 9 bin günden 6 bin güne, bazı çiftçilerin 7200 günden 3 bin güne, bazı çiftçilerin ödediği prim gün sayısını ise 9 bin günden 6 bin güne düşürdü. Bu kayıtların düzgün tutulmadığı gerekçesiyle 5400 günden 300 güne indirilen cezalar Yenişehir çiftçisini büyük mağduriyet içinde bırakıyor. yalnız bırakılır. Her yolu defalarca denediler ama bir sonuç elde edemediler. SGK ile Yenişehir Ziraat Odası arasında sıkışıp kaldılar. Bu sorunun acilen çözülmesi için Yüce Meclisimizin harekete geçmesini talep ediyorlar. ‘Köylü milletin efendisidir’ diyorum